Vervolgonderwijs
In Utrecht studeren relatief veel wo-studenten
Van alle leerlingen/studenten die in Nederland onderwijs volgen na de basisschool, is in het schooljaar 2022/2023* 42% leerling van het voortgezet onderwijs, 21% is mbo-student, 21% is hbo-student en 15% is student aan een universiteit (wo). Met name het aandeel wo-studenten is de afgelopen jaren toegenomen. Provinciaal zien we verschillen in deze verhouding die verklaard kunnen worden door het aanbod in type onderwijs in de verschillende provincies. In de provincie Utrecht zien we een iets hoger aandeel leerlingen van het voortgezet onderwijs en ook het aandeel wo-studenten is iets hoger (18%). Dit in tegenstelling tot de provincies Fryslân, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Zeeland, waar het aandeel wo-studenten tussen de 4% en 9% ligt.
Ruim 36.000 studenten volgen in de provincie Utrecht een hbo-opleiding en ruim 32.000 studenten een universitaire studie. 10% van alle universiteitsstudenten in Nederland, volgt deze in Utrecht. Sinds 2010 schommelt het totaal aantal mbo-studenten in de provincie Utrecht. Het aantal hbo- en wo-studenten in de provincie Utrecht is sinds 2010 gestegen. Alleen in het schooljaar 2022/2023 lijken de aantallen iets te zijn gedaald ten opzichte van het vorige schooljaar.
Utrechtse mbo-studenten kiezen vergelijkbaar met het Nederlandse gemiddelde
Mbo-studenten kunnen hun studierichting kiezen binnen de sectoren landbouw, economie, techniek of zorg & welzijn. Soms kan er ook voor een combinatie van deze sectoren gekozen worden (dit geldt voor 4% van alle mbo-studenten). De keuzes voor deze sectoren zijn binnen de provincie Utrecht bijna gelijk aan die van Nederland gemiddeld; 3% kiest voor landbouw, 29% voor economie, 26% voor techniek, 37% voor zorg en welzijn en 4% voor een combinatie van sectoren.
Bron: CBS
Voortijdig schoolverlaters: verschillen tussen Utrechtse gemeenten worden kleiner
Voortijdig schoolverlaters (vsv’ers) zijn jongeren van 12 tot 23 jaar die zonder startkwalificatie het onderwijs verlaten. Een startkwalificatie is een havo- of vwo-diploma of minimaal een mbo-2 diploma. Het percentage voortijdig schoolverlaters is in schooljaar 2021-2022* het hoogst in de gemeenten Utrechtse Heuvelrug (3,2%), Nieuwegein (3,1%) en Bunschoten (3,1%) en het laagst in Oudewater (1,3%), Bunnik, Montfoort en Woudenberg (1,6%). Ten opzichte eerdere schooljaren, zijn de verschillen tussen gemeenten kleiner geworden. Dat wil zeggen, de percentages zijn iets afgenomen bij de gemeenten waar het aandeel hoog was, maar toegenomen in de gemeente waar het laag was.
Provincie Utrecht heeft relatief weinig jongeren zonder werk en onderwijs (NEET’s)
Als er gekeken wordt naar het aantal niet werkende of naar schoolgaande jongeren (NEET – not in education, employment or training) afgezet tegen het totaal aantal jongeren tussen de 15 tot 27 jaar, dan zien we verschillen tussen de provincies. In Limburg is dit aandeel in 2019 het hoogst, met 1.168 per 10.000 jongeren tussen de 15 tot 27 die geen werk heeft of naar school gaat, gevolgd door Groningen (987) en Noord-Holland (938). In Noord-Brabant (743), Overijssel (751) en Utrecht (764) is dit in 2019 het laagst. De laatste cijfers beschikbaar zijn prognosecijfers voor 2020. Deze laten een soortgelijk beeld zien, maar wel met de verwachting dat het aantal in alle provincies afgenomen is ten opzichte van 2019.
In Lopik wonen relatief weinig jongeren zonder werk en onderwijs
Kijken we naar het aantal NEET-jongeren in de afzonderlijke gemeenten van de provincie Utrecht, dan zien we dat dit aantal volgens prognoses over 2020 relatief vergelijkbaar is met 2019. In de gemeenten Baarn (10%), Zeist (10%) en Utrecht (9%) wonen relatief (per 10.000) de meeste jongeren tussen de 15 en 27 jaar zonder werk en onderwijs. In de gemeente Lopik (4%), Montfoort (5%), Woudenberg en Leusden (5%) wonen relatief de minste jongeren (15-27 jaar) zonder werk en onderwijs.
Databank
In de databank vindt u ondere andere de indicatoren:
- Deelnemers MBO provincie
- Deelnemers MBO provincie relatief
- Inschrijvingen HBO provincie
- Inschrijvingen HBO provincie relatief
- Inschrijvingen WO provincie
- Inschrijvingen WO provincie relatief