Meten circulariteit stapje dichterbij dankzij werk van multinationals

Meten circulariteit stapje dichterbij dankzij werk van multinationals

Het is lastig om de ontwikkeling richting een circulaire economie in getallen te vatten, aangezien het gaat om een verandering van de gehele economie. Toch zouden we dit wel graag doen, omdat het prettig is om er achter te komen of onze ingrepen effect hebben. De World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) heeft een stap gezet om dit probleem op te lossen met de ontwikkeling van de Circular Transition Indicators. Zoals ze zelf ook aangegeven is het work in progress. Toch ligt er al een bruikbare start.

Volgens 'The Circularity Gap' is de wereld op dit moment 9% circulair. Over de manier van meten van dit getal valt lang te discussiëren. Dit is één van de problemen van de transitie naar de circulaire economie: het is zo moeilijk om te kwantificeren hoe ver we ons hierin al ontwikkeld hebben. Bij die andere transitie, de energietransitie, is het een stuk gemakkelijk om te bepalen wat de voortgang is. De CO2 uitstoot en het percentage duurzame energie vormen hier voor velen prima indicatoren voor.

Voor Circulaire Economie is dit dus een stuk lastiger, omdat het gaat om een transformatie van de gehele economie en álle grondstoffen die daarin rondgaan. In The Circularity Gap wordt gekeken naar de totale stromen van grondstoffen en hoeveel daarvan op één of andere manier terugkeert in de economie. Daar gaat het dus om een hoogover meting van de gehele economie. De WBCSD, bestaande uit ongeveer 200 grote en welwillende bedrijven uit de hele wereld ontwikkelt een meetstrategie die speciaal bedoeld is voor bedrijven. Het maakt daarbij niet uit of deze bedrijven groot of klein zijn, maar het is natuurlijk wel lastiger voor kleine bedrijven om de hele methodologie te volgen, aangezien die best complex is.

Ook het Planbureau voor de Leefomgeving doet een Nederlandse duit in het zakje. In het Rapport ‘Wat willen we weten en wat kunnen we meten’ worden nationale en internationale pogingen beschouwd.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Aanmelden