Luchtkwaliteit meten op de fiets

Luchtkwaliteit meten op de fiets

De provincie Utrecht wil ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit van fietsroutes optimaal is. Om de luchtkwaliteit in kaart te brengen is er een innovatief experiment gestart. 500 vrijwilligers gaan allemaal met een meetkastje op de fiets de weg op. Een jaar lang brengen zij al fietsend de route in kaart en meten ze fijnstof in de lucht. Het experiment is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Gezonde Lucht, waaraan ook de NMU meewerkt.

Fietsend Meetnet

Provincie en gemeenten willen met behulp van innovatieve technieken meer inzicht krijgen in het gebruik van  fietsroutes en de luchtkwaliteit op die routes. De verzamelde gegevens kunnen bijdragen aan een verbetering van de fietsinfrastructuur en ontwikkeling van meer groene fietsroutes. De provincie Utrecht heeft voor dit experiment 500 hightech fietssensoren beschikbaar gesteld.  Vrijwilligers gaan een jaar lang fijnstofconcentraties en hitte-eilanden op fietsroutes in beeld brengen. De meetgegevens zijn terug te vinden op www.snuffelfiets.nl.
 

 Rick Huisinga FotografieFoto: Rick Huisinga Fotografie

Deelnemers

De belangstelling voor dit experiment is groot. Deelnemers zijn: provincies Utrecht en Gelderland, gemeentes Utrecht, Zeist, Amersfoort, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Veenendaal, Bunschoten, Baarn en Soest, verschillende fietsorganisaties , RIVM, SODAQ en Civity.

Programma Gezonde Lucht

Het experiment is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma Gezonde Lucht, waarin diverse partijen in de provincie, waaronder de NMU, met elkaar samenwerken om de lucht schoner te maken.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Aanmelden