Hogere inkomens vooral in randgemeenten grote stad

Hogere inkomens vooral in randgemeenten grote stad

06.03.18

Vooral in de randgemeenten van de grote steden wonen relatief veel huishoudens met hogere inkomens. In de grote steden ligt het doorsnee gestandaardiseerd besteedbaar inkomen* van huishoudens doorgaans op een lager niveau. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over inkomens van huishoudens per gemeente.

Het doorsnee inkomen in de randgemeenten van de tien grootste steden is doorgaans hoger dan in de steden zelf. Dat geldt vooral voor Utrecht, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg. In de provincie Utrecht gaat dit vooral om de gemeenten Bunnik, Houten, Woerden, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt, Soest, Leusden, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

In de stad ligt het gemiddeld inkomen van huishoudens lager. Utrecht valt wat dat betreft op tussen de andere grote steden. Er leven namelijk niet zo veel mensen met een uitkering als bijvoorbeeld in Amsterdam en Rotterdam. 

Vind hier meer cijfers van het CBS

* Het gestandaardiseerd inkomen is het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden. De welvaartsniveaus van huishoudens zijn zo onderling vergelijkbaar gemaakt. De cijfers van het CBS hebben betrekking op 2015.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Aanmelden