1 op de 4 Utrechters woont alleen, ook elders steeds meer alleenwonenden

1 op de 4 Utrechters woont alleen, ook elders steeds meer alleenwonenden

Steeds meer mensen wonen alleen. Vooral in studentensteden neemt het aantal alleenwonenden toe, blijkt uit cijfers van het CBS. In Utrecht deelt een kwart van de inwoners hun huis met niemand. Daarnaast zijn Zeist, De Bilt en Baarn gemeentes met relatief meer alleenwonenden. "We zien dat het aandeel mensen dat alleen woont langzaam is toegenomen de laatste tien jaar en we verwachten ook dat dat nog verder door zal zetten", vertelt Tanja Traag van het CBS. Tien jaar geleden woonde 15,7 procent van de mensen alleen, in 2018 ging het om 17.4 procent. Dat zijn bijna drie miljoen mensen in heel Nederland

Uitzonderingen

Volgens Traag geldt de stijging voor bijna alle leeftijdsgroepen maar zijn er twee uitzonderingen. "Je ziet dat ouderen van nu, de 70 tot ongeveer 90-jarigen, relatief vaker thuis wonen dan tien jaar geleden. Dat heeft te maken met dat mensen ouder worden dan tien jaar geleden. Het duurt dus langer tot je je partner verliest en mensen zijn ook ouder wanneer ze bijvoorbeeld naar een zorginstelling verhuizen." De andere uitzondering is de groep jongeren die net klaar is met de middelbare school. "Jongeren tussen de 15 en 20 jaar wonen nu vaker nog bij papa en mama dan tien jaar geleden. Ze wachten langer met op kamers gaan. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het leenstelsel." Maar áls ze dan eenmaal op kamers gaan, wonen ze vaak langdurig alleen. Volgens Traag komt dat doordat jongeren zich steeds minder snel settelen en dus wachten met samenwonen. "Dus die groep die alleen woont, is relatief groot. Zeker in studentensteden als Utrecht, Groningen en Maastricht."

Andere behoeftes

Dat betekent volgens Traag dat steden ook anders ingericht moeten worden. "Mensen die alleen wonen hebben een andere woonvraag dan mensen die met een gezin wonen. Ouderen hebben ook behoefte aan andere woningen dan jongeren." Maar het gaat verder dan alleen woningen. "Mensen hebben ook behoefte aan andere voorzieningen. Je wilt bijvoorbeeld in je supermarkt kleine porties vinden, er is meer behoefte aan horeca om andere mensen te ontmoeten. Zo zijn er een aantal factoren die je als stad nodig hebt om te voldoen aan wat mensen nodig hebben."

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief Aanmelden